Om föreningen

Om Lindgården och området
Bostadsrättsföreningen Lindgården tog över fastigheten Dalen 4 den 17 september 2009. Föreningen består av 116 lägenheter, i dagsläget 99 bostadsrätter och 17 hyresrätter.

Lindgården har länge varit känd som en av de trevligaste gårdarna i Dalen. Gemenskap och grannsämja präglar Lindgården. Vi som bor här är unga, gamla, barnfamiljer och ensamstående – en härlig blandning med andra ord. På sommarhalvåret är det många som är ute på vår gård och umgås. Det grillas på vår utegrill och barnen kan springa runt och behöver inte vara rädda för bilar. En del tar en stilla fika i den lilla syrenbersån.

Som boende i Dalen har man nära till allt!
Bostadsområdet Dalen ligger i stadsdelen Gamla Enskede i söderort. Dalen är ett område med mycket barnfamiljer och består av 14 gårdar. Av dessa 14 gårdar så är 10 stycken bostadsrättsföreningar. Området att har på senare år blivit lugnare och detta beror i stor grad till att bostadsrättsföreningarna har ökat engagemanget för hela området.

Affärer i Dalens centrum
Apotek – Kronans Apotek
Bibliotek – Enskede Bibliotek
Blommor – Blomman i Dalen
Frisör –  Freddys Salonger
Gym – Puls & Träning
ICA – ICA Supermarket
Mäklare –  Notar
Pressbyrån – Pressbyrån
Simhall – Sandsborgsbadet

Skolor och förskolor
I området Dalen finns det flera förskolor (både kommunala och privata), utanför området ligger det ett antal grundskolor. Hammarby Södra skola ligger absolut närmast.

Bibliotek
Dalens centrum (Sandsborg) kan stoltsera med ett eget bibliotek. Ett mycket populärt ställe för alla åldrar.

Bad
Dalens centrum har sin egen simhall med en 25 m simbassäng. Här är det populärt för barnfamiljer att bada på lördagar, men det finns även utrymme för motionssim. På torsdagar öppnas bassängen upp för vuxna över 18 och då släcks ljusen och man kan simma i lugn och ro.
På gångavstånd ligger det populära utomhusbadet Nytorpsbadet, i folkmun kallat Nypan. Badet har en mycket trevlig servering med försäljning av glass och grillat till bra priser.
På cykelavstånd hittar man Söderbysjön och med tunnelbanan tar du dig till Eriksdalsbadet på mindre än 15 minuter.

Restauranger och caféer
I närområdet finns det restauranger så som Enskede Matbod, Hybrid och Matateljnén och det finns ett prisbelönat bageri – Delselius Bageri.

Nöje och shopping
Stockholm Globe Arenas, Tele 2 Arena och 12 Stockholm. Tillsammans skapar de ett evenemangsområde i världsklass på gångavstånd från Dalen.
Globens shopping. Det är lätt att ta sig till Globen shopping och köpcentret har ett brett utbud av butiker.
Området kring Globen och Slakthusområdet kommer att utvecklas med bland annat etablerandet av butiker, restauranger och bostäder.

Historiskt perspektiv
Namnet Dalen kommer från ett torp som uppfördes i området på 1700-talet, vid nuvarande Bersågränd, torpet revs 1971. Torpet Dalen tillhörde säteriet Enskede gård. På platsen för Dalen var det tidigare kolonistugor och skog. Detta röjdes bort i slutet av 60-talet/början av 70-talet då det planerades att bygga ett stort sjukhus. Bygget blev ej av som planerat utan istället byggdes bostadsområdet Dalen. Sjukhuset blev istället ett sjukhus i mindre skala som idag innehåller vårdcentral och BVC.   

En del av Dalens kolonistugeområde finns kvar, besök gärna koloniföreningen Dalens hemsida för mer information.

Läs mer om gamla Enskede och vårt område i dokumentet här från Stockholms Stadsmuseum.

Träffa oss på Instagram och Facebook

Bostadsrättsföreningen finns på Facebook. Det är en sluten grupp för boende i Brf Lindgården.

Brf Lindgården i synnerhet och Dalen i allmänhet. Stort och smått på Lindgårdens Instagram.

Bostadsområden Dalen finns på Facebook. En sida öppen för alla, perfekt för alla Dalenbor att gilla den sidan och på så sätt kunna ta del av bra information om området, sprida information göra efterlysningar med mera.