Avfall och återvinning

Du gör en stor insats för miljön när du sorterar ditt avfall!

Hushållsavfall

Hushållsavfall är de sopor som blir över när du har sopsorterat. På vår gård finns inkasten där du lämnar dina hushållssopor antingen i trapphusen eller på gården.

Sopsug

Våra sopor samlas in med hjälp av sopsug, det vill säga luft i ett rörsystem under marken. Det enda du ser av systemet är sopnedkasten. I områden med sopsug är det extra viktigt att vara noga med att inte slänga för stora sopor som riskerar att orsaka stopp i systemet. Allt som slängs ska enkelt gå in i nedkastet och vara förpackat i väl hopknutna soppåsar. Om du behöver proppa ner det hör det inte hemma i sopsugen! Gör någon fel och det blir stopp är det många som drabbas. Och det kostar mycket pengar!

Så här ser vår sopsug ut. Ett stort system som finns under våra gator.

Rätt avfall i sopnedkastet

Ja tack:

  • Väl hopknutna plastpåsar med matrester och hushållsavfall som kaffefilter, tepåsar, hushållspapper, blöjor, kuvert, dammsugarpåsar, diskborstar, disktrasor, tandborstar med mera

Nej tack: 

  • Förpackningar av papper/wellpapp, plast, metall, glas samt tidningar. Sortera istället och släng på närmaste återvinningsstation: Återvinning. Bersågränd 1
  • Grovsopor som möbler, cyklar, pärmar, bilbatterier, vitvaror, bygg-och elektronikavfall, bygg- och renoveringsavfall, stora mängder trädgårdsavfall, batterier och glödlampor med mera. Släng på närmaste återvinningscentral. Ex:
    Vantörs återvinningscentral eller Östberga Återvinningscentral, Östberga ÅVC
  • Miljöfarligt avfall. Miljöstation Johanneshov, Preem Arenavägen 87

Grovsopor

Sex gånger per år har du möjlighet att lämna in dina grovsopor i föreningens insamling. Läs mer om det här.